SOKRATES KİMDİR, NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ ?

SOKRATES     

Sokrates kimdir ? öncelikle bunu biraz  anlatmak istiyorum.
Okuduğum makale ve Siyasal Düşünceler Tarihi kitaplarından edindiğim bilgiler çerçevesinde,bugün sizlere Sokrates kimdir, neden öldürüldü gibi, soruları ve cevaplarını yazmaya çalışacağım. Sokrates,felsefenin kurucusu olarak nitelendirilir.Tabiri caizse ben Sokrates'i,felsefenin babası  olarak görüyorum.

   Sokrates,antik yunan filozoflarının babasıdır. Sokrates,diğer filozofların aksine yazılı bir eser bırakmamış, ölümünden bir süre sonra onu çok seven öğrencisi onunla ilgili yazılar yazmıştır.Öğrencisi,         Sokrates'i çok seven,aynı zamanda kendisi de bir antik yunan düşünürü olan platon(eflatun)dur. Sokrates,Atina'nın sokaklarında dolaşarak insanlara sorular sormuş, onları düşünmeye ve sorgulamaya yöneltmiştir.Bunu, siyasal düşünceler tarihi dersi aldığım dönemlerde,hocalarımdan öğrenmiştim. Hocalarım,sıklıkla bahsetmişti. Buna; ironi(alay) yöntemi ve  bilgiyi doğurtma yöntemiyle bilgi edinme demişlerdi.Hiçbir bilgi sahibi  olmayan insanlara, hiçbir şey bilmediğini söylüyor  ve onlara konu hakkındaki düşüncelerini söylemelerini istiyordu. İnsanlar hiç bilmedikleri konuda fikir yürüterek bilgiyi elde etmeye çalışıyorlardı.
    Sokrates, insanlarla diyalog şeklinde konuşuyor,bir köleye bile neler bilebileceğini soru ve cevaplarıyla gösteriyordu.Giyime önem vermezdi.Yanlışta hatırlamıyorsam sadece bir kıyafeti vardı. Atina sokaklarında onunla gezer, insanları bilmeye ve düşünmeye zorlardı. 
      Atina yöneticileri sorgulayan, başkaldıran ve düşünen insan istemedikleri için Sokrates'i mercek altına alırlar. Bir suç işleyip işlemediğini takip ederler. Sokrates, demokrasi karşıtı biriydi. Bu demokrasi ise Atina'daki demokrasiydi.Atina'da demokrasi, kura ile gerçekleşiyordu.Sokrates buna karşıydı.Bu da Atina yöneticilerini, onları tanımaz tavırlar sergilemesiyle daha da sinirlendiriyordu.  
      Gençleri,köleleri ve diğer insanları  sorularla düşünmeye sevk ediyor,onların düşünmelerini sağlıyordu. Bu,Atina yönetiminin gözüne batma sebebiydi.Gençleri ahlaksızlaştırıyor,dinden çıkarıyor diye mahkemeye çıkarmışlardı.Sokrates'e,bir daha soru sormamasını ve  insanlara inek sineği gibi gidip gidip soru sormamasını, bunun karşılığında affedileceğini söylemişlerdi. Platon ve arkadaşları Sokrates'i kaçırmayı teklif etmişler.Sokrates bunu kabul etmemişti. 

     Onun ölümü için hazırlanan zehiri,  kaynaklarda baldıran zehiri diyor, (bende öyle biliyorum). Baldıran zehiri  içirilmemiş kendisi bunu içmiştir,diye okumuştum.Yani Sokrates aslında öldürülmeyip, ölümsüzlüğü seçtiğini gösteriyor.Platonun yazmış olduğu kaynaklar doğrultusunda bilgiler edinebiliyoruz.Dediğim gibi Sokrates, hiçbir yazılı eser bırakmamıştır.
    Ben,şunu; Sokrates'in neden öldürüldüğünü hala merak ediyorum;Sokrates insanların bilinçlenmesini istediği için mi,Atina yöneticileri için  sonrasında,daha çok sorun  haline geleceği için mi,demokrasi karşıtı olduğu ama bu demokrasinin Sokrates'in yöneticilerden beklediği demokrasi ile  örtüşmeyip,demokrasi karşıtı diye nitelendirilmesinden mi? Bilinmemektedir. Başka bir filozof veya başka bir yazımda görüşmek üzere esen kalın ;)

http://www.kelimedamlasi.com/2018/06/aziz-nicholaos-noel-baba.html
                                                              CEYDA GÜNAY

Yorumlar

Popüler Yayınlar